maandag 25 juni 2018

Monique vrijwillig naar de isolatiecel!!

2004 Nieuwersluis..

Vrijwillig naar de isolatiecel? Wie wil dat nou?


Ik interviewde Monique, ze was op verdenking van Fraude aangehouden en moest de cel als derde betreden. Dat is altijd lastig, want als laatste die in de cel komt heb je standaard een achterstand met diegenen die er al langer hun woonplek van hebben gemaakt.

Op haar cel zaten twee andere gedetineerden. 1 was een jong meisje uit een Afrikaans land en die was aangehouden om uitgezet te worden. Een illegale asielzoeker dus. Ik schatte haar zo rond de 20 jaar, oud. Ze had haar plek op het onderste bed van het stapelbed veroverd en het bovenste bed zou dus van Monique worden.

Tegenover haar stond een eenpersoons bed en die was van de langstzittende. Ze begreep dat je dus eerst bovenin het stapelbed kwam als je nieuw was en als er geschoven wordt dan naar beneden kon en daarna na de andere kant kon verkassen en je het eenpersoonsbed mocht hebben.
In dat bed zat een vrouw, gekleed als man, die zichzelf tanden-loos voorstelde met de naam Peter.
ze had de naam Petra veranderd in Peter. Ze vertelde me dominant wat HAAR regels waren in de cel en dat ik die moest naleven als ik geen problemen zou willen hebben. Ze vertelde dat ze 7 jaar gevangenis straf had gekregen en er al een paar van achter de rug had. Toen begreep Monique dat ze voorlopig dus geen gebruik van dat vrijstaande bed zou kunnen maken.

Peter bekende dat ze een man had vermoord en achter de tegels van de badkamer had gemetseld. Dat klonk nogal heftig maar ze geloofde haar. Ze was na die moord getrouwd met de vrouw van die man en dus begreep ze dat die man in de weg stond van hun prille liefde.

Monique knikte braaf en vroeg of haar vrouw ook in dezelfde gevangenis zou zitten.

"Nee die zit in de TBS kliniek, die trut kon het niet aan en heeft me verraden en ik ben inmiddels gelukkig van haar gescheiden, en op zoek naar een nieuwe vrouw."


Een nieuw gevaar dreigde te ontstaan toen Peter meer dan normale interesse in Monique toonde, het Afrikaanse meisje gaf aan bang voor Peter te zijn en al het een en ander te hebben meegemaakt op die cel met Peter. Ook was het griezelig te zien dat die Peter nogal goed contact had met alle bewakers die op die afdeling werkte en je konden maken en breken.

Toen ze s' nachts en de daarop volgende dagen geïntimideerd werd en aangeraakt werd in haar slaap begon een nieuw onveilig gevoel. Bij het douchen steeds werd ze steeds gestoord door Peter omdat ze zo genaamd wat uit de douche had vergeten. Bij het luchten hoorde Monique dat Peter zei tegen anderen dat Monique haar nieuwe vrouwtje zou worden.

Nadat Peter weer aanstalten maakte Monique aan te raken en zelfs nu tegen de muur van de cel drukte en zichzelf daarbij opdrong duwde Monique Peter weg en werd door Peter gelijk de bewaking gebeld en gezegd dat ze door Monique aangevallen was. Monique kreeg een waarschuwing en na een tweede poging van Peters lustige verlangens, riep Monique de bewaking en vroeg om overplaatsing naar de isolatiecel.

Dat gaat natuurlijk zomaar niet, maar Monique wist dat als ze zou zeggen zichzelf anders wat aan te doen dat ze dat wel moesten doen. Ze werd dus vrijwillig naar de isolatie gebracht. Ze vertelde dat ze daar zou blijven totdat Peter weg zou zijn van die cel of totdat zij een nieuwe cel kreeg toegewezen.

Het werden 5 dagen van eenzame opsluiting. Maar alles beter dan Peter...

Ze kreeg een nieuwe cel toewezen, en Peter had mis gegrepen.

Soms is dus de isolatiecel niet zo slecht nog niet..


*gebaseerd op de waarheid
* namen zijn i.v.m. privacy gewijzigd


Myrthe Cohen

Geen opmerkingen:

Een reactie posten