dinsdag 12 juni 2018

Met het vuur aan de schenen!!!

Het Vuur aan de SCHENEN!


Daar was ze dan Marjan van 40jaar, Ik mocht haar echte naam niet gebruiken toen ik haar interviewde en vroeg waarom ze zo in de gevangenis was beland.

Het was begin mei 2004 toen ik haar mocht vragen wat er precies gebeurd was. Ze was aangehouden en moest nog wachten om voor de rechter te verschijnen en daar was ze behoorlijk zenuwachtig voor.

Haar verhaal was als volgt;

Zij en haar man hebben 3 kinderen waarvan 2 jongens een van 5 en een van 7 en een wat oudere dochter van 14. Het huwelijk kende zo zijn ups en downs maar nagenoeg en over het algemeen ging het best gezellig. Ze hadden het niet breed maar ook zeker niet arm zei ze met een geforceerde glimlach.

Ze woonde in een woning in Beuningen en dat betrof een 2 onder 1 kap woning. waarvan ze zo leuk spontaan zei "Wij wonen op een hoek".. en het niet duidelijk was of ze het meende of dat ze het zelf ook grappig vond. Op een plat accent vertelde ze verder en haar gezicht veranderde beetje bij beetje begonnen de wenkbrauwen te fronzen. Die van mij ook want ik voelde haar aan en ze zei dat ze op een dag thuis kwam en haar zusje (10 jaar jonger dan zij) in bed lag met haar man en hun vertelde zonder blozen dat ze altijd al van elkaar gehouden hadden en ze samen verder wilde zonder Marjan.

Ondanks dat ze vastgenageld aan de vloer stond en zichzelf in de spiegel zag, die in de slaapkamer aan de kastdeur was geplakt toen ze die kast zelf in elkaar hadden gezet toen die kast werd geleverd via IKEA, trok ze haar zusje aan haar NEP vlechten naar de gang. Haar zusje is slank en geen kinderen gehad dus strak in het vel. En Marjan, ja die ik rond echt een hoepeltje met korte beentjes en een mooi rond koppie er boven. Niet te groot, nee ze moest het doen met een 1,58 tot 1,60 als ze op haar teentjes stond.

Ze gingen uit elkaar en de kinderen bleven bij Marjan. De vechtscheiding nam veel tijd en het ging  van kwaad tot erger. Ze woonde nu in een rijtjes woning van de gemeente en had het daar weer met vriendenhulp en de kringloop weer een beetje op orde.

Van de een op de andere dag ontstonden er financiƫle problemen. Marjan kreeg geen alimentatie meer. De rechter had het wel verordend maar hij betaalde gewoon niet meer. Had zijn huis te koop staan en ook zusje lief had hem verlaten. Er brak een vreselijke tijd aan van armoe en ellende. Van supermarkten naar voedselbanken.

Keer op keer belde ze de gemeente en gaf aan dat het zo niet langer ging. De gemeente noteerde alles maar kon haar niet helpen..het werd zo erg dat ze dreigden met het afsluiten van het water en gas en elektra..De gemeente deed niets. Zolang de ex alimentatie moet betalen moest Marjan daar zijn en als ze dan niets kreeg een incasso bureau inschakelen. Ook dat haalde niets uit en duurde allemaal erg lang. Ze stonden inmiddels in de buurt bekend als "de veerkampjes" de "tokkies" enz enz. enz.. erg zielig ook voor de jongens en haar dochter. De jongens werden op school gepest en kwamen soms huilend thuis.

Daar kwam hij de ECHTE vriend

Tijdens het stappen met een vriendin, om even haar zorgen te vergeten, liep ze tegen een zekere MIKE op echt een vent die de schouder bood om op te huilen en er NIET TE aso uitzag als je de tattoos weghaalde was hij best okay en alles beter dan die ex en of altijd maar alleen.."van seks is het nooit gekomen hij hield me aan het lijntje weet ik nu achteraf nu ik in deze shitzooi zit".

Ze vervolgde met het feit dat ze vrienden werden en dat hij behoorlijk wat invloed op haar had. Toen op een avond de elektriciteit uitviel zei MIKE dan ook tegen de jongens "NOU lekker kaarsjes aan en even gezellig" en dan was er toch gezelligheid. Maar naar weer een bezoek aan de gemeente en de politie met een noodkreet "Help me a.u.b.. Help me dan toch!!"

"Help me a.u.b.. Help me dan toch!!"

Helaas mevrouw, je bent bij ons niet aan het goede adres. en zo liep Marjan weer een uur naar huis terug. Een uur ja want ze woonde aan de andere kant van de stad en geen geld voor de bus....dus lopen dan maar...

Eenmaal thuis gekomen was de gasboer geweest om ook die af te sluiten en moesten de beide jongens bij de buutvrouw douchen. Er knapte iets in me verteld ze, ditmaal met tranen in haar ogen, wanhopig zocht ik naar oplossingen, maar er waren er geen meer. Toen kwam MIKE met een idee. We steken de schuur in de fik dat is het houten schuurtje in de tuin, daar krijg jij dan verzekeringsgeld van terug en dan kun je even vooruit. Nou,,,,,,,,,,,,

Daar gingen we dan.…..
We kwamen bij een tuincentrum voor 2 grote jerrycans te halen en een kleinere. Die beelden bleken later op de camera te zijn opgenomen.. die werden door Mike betaald. De benzine ook. En toen was het zover. de 2 grote Jerrycans leeg geschud in de schuur. De andere vast gehouden in de hand want die moest het spoor vormen naar die andere 2 grote jerrycans. zij bedacht het andersom. Stak de grote Cans aan en liep met de 5liter volle jerrycan de schuur uit. Toen ze besefte dat ze die ook moest weggooien de schuur in en terwijl ze gooit, met de deksel eraf natuurlijk, morst ze op haar schenen en sloeg de vlam dus ook op haar schenen……

Van de EHBO naar het POLITIEBUREAU.. 
Nu hadden ze wel tijd om te luisteren, De kinderen werden opgevangen door de kinderbescherming en zij zat nu hier in afwachting van haar proces. Met een poepvlekje in haar pyjama broek en een koffievlek ter hoogte van haar borsten in het te kleine shirt van de gevangenis in Nieuwersluis zag ik toch ondanks alles hoop. Ze werd gehoord. ze had het niet moeten doen maar wist zich geen raad meer en was wanhopig…

De Rechter Liet me UITSPREKEN....en 14 dagen later SPRAK DE RECHTER ZICH UIT.
Ze kreeg 8 maanden gevangenis en begeleiding voor haar en haar gezin. IETS wat ze in het begin graag had willen hebben.... Mijn inziens is er in Nederland iets stevigs mis.. als het om dit soort zaken gaat. Marjan straalt, heeft in de gevangenis veel vriendinnen inmiddels en veel begrip en voelt zich sterk om met de kids de toekomst in te gaan. En MIKE???? die heeft alle betrokkenheid ontkent en heeft alle camera's keurig gemeden…. zou hij eerder de muren aan de andere kant van de deur hebben gezien??

* Marjan is niet haar echte naam maar op haar verzoek gefingeerd. 
# Gebaseerd op een waargebeurd verhaal.

Eerdere artikelen van Myrthe;

De Vuilnis van JUSTITIE
Sexuele Relaties op de Werkvloer Van De Bajes?
Bewakers Vrijwillig 8 uur per dag achter de gesloten deur!!!


Geen opmerkingen:

Een reactie posten